17 Ağustos 2008 Pazar

485 - Midnight Express Geceyarısı Ekspresi 2008 DVDRip Türkçe Altyazı








Yapım : 1978, İngiltere / ABD
Tür : Biyografi / Dram / Gerilim / Suç
Yönetmen : Alan Parker
Senaryo : Oliver Stone, William Hayes (Kitap), William Hoffer (Kitap)
Yapımcı : Alan Marshall, David Puttnam
Görüntü Yönetmeni : Michael Seresin
Müzik : Giorgio Moroder

Oyuncular

Brad Davis (Billy Hayes), Irene Miracle (Susan), Bo Hopkins (Tex), Paolo Bonacelli (Rıfkı), Paul Smith (Hamidou), Randy Quaid (Jimmy Booth), Norbert Weisser (Erich), John Hurt (Max), Franco Diogene (Yeşil)

Filmin Konusu

Amerikalı turist Billy Hayes, üzerinde 2 kilo esrar ile Türkiye'den çıkış yaparken yakalanarak gözaltına alınır. Bundan sonra ise, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hüküm giyen Hayes’in zorluklarla dolu hapishane günleri başlar.

Oliver Stone'un senaryosunu yazdığı film, özellikle Ülkemizde bolca tartışma yarattı. Gerçek olaylardan yola çıktığını ve deneyimleri sinemaya aktardığını söyleyen yapımcılar, filmin abartılı olduğu eleştirilerine hedef oldular. Yönetmen Alan Parker da ancak yıllar sonra filmde Türkiye'ye dair hakaret düzeyinde eleştiriler olduğunu kabul etti ve özür diledi.

Filmde Türk rolünde oynayanların hiçbiri gerçekte Türk değildir. Belgesel tarzındaki İstanbul görüntüleri hariç, Malta'da çekilen filmde birçok Ermeni ve 2 Yunanlı da rol almıştır. Bu yüzden de filmdeki Türkçe konuşmaların pek çoğu ya Ermeni aksanında ya da tümüyle anlaşılmaz durumdadır. 1979 yılında 6 dalda Oscar'a aday olan Geceyarısı Ekspresi, "en iyi uyarlama senaryo" ve "en iyi film müziği" dallarında Oscar almıştır.

Hiç yorum yok: